Dreapta conservatoare elenă, Noua Democraţie, care a obţinut o victorie strânsă în faţa stângii radicale la scrutinul de duminică, considerat crucial pentru viitorul ţării şi al zonei euro, pare în măsură să formeze o coaliţie pro-euro şi un guvern credibil la Atena, pentru a spulbera incertitudinea şi a asigura pieţele financiare.
După numărarea a 99,96% din voturi, Nea Dimokratia (centru-dreapta), care s-a impus din nou ca prima formaţiune politică a ţării, cu 29,66% din voturi şi cu 129 de locuri în Parlament din totalul de 300, va trebui să formeze o coaliţie de guvernare. Stânga radicală, Syriza, cu accente populiste, s-a poziţionat pe locul secund, cu 26,89% din voturi (71 locuri). Liderul acestui partid, Alexis Tsipras, a anunţat imediat că va intra în opoziţie.
Mediile financiare şi guvernele europene au răsuflat mai uşor după victoria dreptei în Grecia, eliberate de îngrijorarea privind o ieşire precipitată a ţării din clubul euro în cazul victoriei Syriza, stânga radicală dornică să pună în discuţie planul de salvare. Victoria Noii Democraţii a lui Antonis Samaras lasă să se întrevadă posibilitatea formării unui guvern fidel angajamentelor europene ale ţării, într-un moment în care zona euro traversează o perioadă de mare tensiune, marcată de creşterea dobânzilor la împrumuturi pentru Spania şi Italia pe pieţele obligaţiunilor. Miniştrii de Finanţe din zona euro şi-au exprimat speranţa formării rapide a unui guvern pentru a conduce reformele promise în schimbul ajutorului financiar acordat ţării. Ieri, pieţele financiare asiatice şi europene au reacţionat pozitiv, dar nu euforic, iar euro s-a apreciat uşor faţă de dolar după victoria dreptei elene.
Samaras a fost primit ieri de preşedintele Republicii Elene, Carolos Papoulias, care i-a încredinţat un mandat „exploratoriu" de trei zile pentru a forma un guvern de coaliţie, aşa cum preved