Judecătorii de la Curtea de Apel Oradea au decis că fostul ministru al Justiției, Rodica Stănoiu, a colaborat cu Securitatea. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la instanța supremă. Sursa: AGERPRES
După 20 de termene numai la Curtea de Apel Oradea, judecătorii au decis că Rodica Stănoiu a colaborat cu Securitatea sub pseudonimul ”Sanda”. Mai multe expertize au fost solicitate de fostul demnitar, motiv pentru care procesul a trenat doi ani. Instanța a acceptat solicitarea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) ca Rodica Stănoiu să plătescă cheltuieli de judecată. Consiliul a cerut 22.000 de lei, reprezentând costul expertizelor grafologice.
Tertip de avocat
La penultimul termen, avocații fostului ministru au cerut instanței să anuleze decizia CNSAS de colaborare a Rodicăi Stănoiu pe motiv că la data votului în consiliu, Mircea Dinescu era incompatibil. Cererea a fost respinsă. Procesul s-a judecat la Curtea de Apel Oradea din 2010 deoarece fostul demnitar a invocat presiunea mediatică asupra cazului.
Obsesia
Rodica Stănoiu afirma, în noiembrie 2006, că dosarul "Sanda" care există la CNSAS este unul de urmărire şi conţine 1.600 de pagini, care cuprind perioada 1978-1982. "Dosarul de informator mi s-a fabricat în perioada 2003-2004, sub guvernarea PSD, la comanda unui vicepreşedinte al unui serviciu secret. Radu Timofte nu a ştiut nimic despre acest lucru", afirma Stănoiu, adăugând că şi alte dosare de Securitate au fost modificate în aceeaşi perioadă.
18 note informative
Rodica Stănoiu declara că cele 18 note informative care i se atribuie nu îi aparţin şi că ar fi fost plastografiate, având drept model scrisul său din perioada de după 1990. "Toată plastografia este făcută după 1990. A existat o perioadă în viaţa mea când am avut un scris diferit, deoarece am avut o operaţie la coloana ve