Peste 40 de achizitii de proiecte imobiliare au avut loc in perioada crizei pe plan local, intr-o piata linistita, caracterizata printr-un apetit redus de investitii.
Aproape jumatate din numarul total al achizitiilor s-au situat sub 10 milioane euro ca valoare si doar doua tranzactii au fost de peste 100 mil. euro, din care una este o achizitie internationala, care a inclus si proprietati din Romania.
Doar 2 investitori au avut un parcurs constant pe parcursul ultimilor 4 ani, NEPI, care a preluat cladiri prin tranzactii de peste 300 mil. euro si care vizeaza in continuare noi investitii pe plan local si Immofianz, care nu a realizat tranzactii noi, insa in tot acest timp a inceput sa preia integral proiectele sau companiile in care avea participatii inca dinainte de criza, parte a strategiei de curatare a portofoliului .
Criza finantarii bancare pentru dezvoltari imobiliare, care s-a soldat cu blocarea majoritatii proiectelor imobiliare aflate in plan sau in stadii incipiente de constructie, preseaza investitorii care au capital si care inainte de criza preluau proiecte deja finalizate, sa intre in zona dezvoltarilor imobiliare.
Acesta este si cazul Immofinanz, care a preluat mallul Polus din Constanta pentru a finaliza constructia si astfel sa poata inaugura proprietatea. NEPI a inceput, in paralel cu achizitiile de cladiri gata finalizate, sa dezvolte proiecte imobiliare noi, in parteneriat cu alte companii. Fondul de investitii sud-african a inceput deja constructia unui mall in Ploiesti, in parteneriat cu Carrefour si mai are in plan alte doua dezvoltari.
Joint venture-ul dezvoltator-hipermarket este un tip de parteneriat care incepe sa se dezvolte pe piata locala, Auchan a dezvoltat astfel mallul Electroputere Parc din Craiova impreuna cu K&S Development. NEPI si Carrefour vor semna un alt parteneriat, pe langa cel din Ploies