Scandalul plagiatului săvârşit de premierul Victor Ponta în lucrarea sa de doctorat " Curtea Penală Internaţională" a debutat în prestigioasa revistă de ştiinţe interdisciplinare "Nature", urmată de dezvăluirile unor jurnalişti germani de la "Frankfurter Allgemeinne Zeitung". Jurnaliştii au publicat în oglindă teza de doctorat semnată de Victor Ponta şi lucrările mai multor autori din care premierul a copiat zeci de pagini. De asemenea, au comparat plagiatul lui Victor Ponta cu alte două plagiate celebre, tot lucrări de doctorat : cel al fostului ministru al Apărării din Germania, Karl-Theodor zu Guttenberg, şi al fostului preşedinte al Ungariei, Pal Schmitt. Cei doi demnitari şi-au dat demisia. Menţionăm că acuzaţiile de plagiat în cazurile zu Guttenberg şi Pal Schmitt au apărut pentru prima dată tot de revista "Nature".
Citeşte şi Plagiat Ponta. Autorii articolului din "Nature" pentru RL: "Nu avem niciun dubiu asupra credibilităţii surselor noastre"
Ponta l-a protejat pe coordonatorul său Năstase, indicând un alt autor de prefaţă
Potrivit normelor care reglementează obţinerea titlului academic de doctor - în cazul lui Victor Ponta de doctor în drept-, lucrarea trebuie să aibă originalitate, citările din alte lucrări fiind permise doar în dimensiuni mici, marcate cu indici ce trebuie explicate în subsolul paginii. Obligatoriu, explicaţiile din subsolul paginii trebuie să cuprindă numele autorului, titlul lucrării citate, pagina din care s-a citat, editura care a publicat lucrarea şi anul publicării. Orice lucrare de doctorat care nu respectă aceste reguli se consideră plagiat, iar autorul şi coordonatorul lucrării săvârşesc infracţiunea de furt intelectual. În dreptul românesc, furtul intelectual este sancţionat de Legea nr. 8 din 1998 privind drepturile de autor. Răspunderea cea mai mare îi revine cordonatorului tezei de doctorat, în cazul nostr