Insolvența Hidroelectrica, care a fost orchestrată într-un secret total chiar și pentru membri din conducerea companiei, ar putea avea implicații nebănuite, cum ar fi pierderea licenței de furnizare a energiei electrice sau constituirea de provizioane importante de către bancherii creditori, spun unii experți din domeniu. Chiar dacă ulterior oficiali ai companiei au demontat faptul că nu există un pericol ca insolvența să afecteze cantitatea de energie furnizată de Hidroelectrica, rămâne problema rădăcinii cererii de insolvență. Cine ar fi de fapt la baza forțării insolvenței companiei.
Experți în domeniul energiei au declarat că prin intrarea în insolvență, Hidroelectrica și-ar pierde licența de furnizare și tranzacționare a energiei electrice, conform condițiilor de licență, iar acest lucru ar avea ca efect o dezechilibrare puternică a sistemului (furnizarea ar fi puternic deficitară față de consum), care s-ar rezolva prin întreruperea alimentării în foarte multe zone.
Ceva mai târziu, într-o conferința de presă, Remus Vulpescu președintele CA al Hidroelectrica a spus că pe baza noii legi a insolvenței compania nu își mai pierde licențele de producție și tranzacționare a energiei electrice. "Cantitatea de energie livrată în sistem de Hidrorlectrica nu e afectată d einsolvență", a spus Vulpescu.
Pe de altă parte, acceptarea insolvenței ar fi un coșmar pentru bancherii care au creditat Hidroelectrica, sursele spunând că “anumiți bancheri sunt acum cu pistolul la tâmplă”, întrucât aceștia trebuie să provizioneze creditele acordate. În plus, insolvența Hidroelectrica ar afecta întreg sistemul energetic, întrucât dacă o companie de calibrul și soliditatea Hidroelectrica va genera provizioane băncilor, atunci restul companiilor vor avea mult de suferit din punct de vedere al finanțării, bancherii fiind temători în viitor ca nu cumva cazul Hidroelec