Preşedintele Franţei François Hollande are acum mână liberă să-şi implementeze reformele promise în campanie pentru a readuce Europa pe calea creşterii economice, după ce partidul său a câştigat o majoritate confortabilă în alegerile legislative de duminică, potrivit presei internaţionale. Victoria riscă însă să întunece peisajul politic european, adâncind prăpastia dintre Franţa şi Germania, economiile dominante ale regiunii.
Alianţa condusă de socialiştii lui Hollande a câştigat 314 locuri în parlament, din totalul de 577, şi avea nevoie de 289 de locuri pentru o majoritate. Partidul conservator al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy a obţinut doar 228 de locuri. Prezenţa la vot a fost de 56%, potrivit Bloomberg.
Victoria din alegeri le oferă socialiştilor controlul asupra tuturor instituţiilor politice din Franţa. Ei controlează acum preşedinţia, cele două camere ale parlamentului, aproape toate regiunile şi majoritatea oraşelor mari, a comunelor şi departamentelor (echivalentul judeţelor din România - n. red.). O astfel de dominaţie este o premieră în a Cincea Republică Franceză.
De când a preluat puterea, Hollande s-a opus măsurilor de austeritate propuse de cancelarul german Angela Merkel ca soluţie pentru criza datoriilor din Europa. La nivel internaţional, Hollande este un susţinător al obligaţiunilor comune europene, prin care statele zonei euro ar contracta datorii în comun, însă Germania se opune unui astfel de instrument dacă obligaţiunile respective nu sunt emise după realizarea unei veritabile uniuni economice şi financiare în zona euro. Cancelarul german Angela Merkel a lansat un atac fără precedent asupra Franţei în weekend, declarând că diferenţa economică dintre Franţa şi Germania, cele mai mari economii ale zonei euro, devine din ce în ce mai evidentă, că statul francez rămâne în urmă în timp ce Germania a devenit o "an