Grecii au rezistat populiştilor din ţara lor. Dar dacă noul Guvern elen nu va reduce aparatul statal şi dacă nu va demonstra voinţa politică pentru reforme, ţara nu poate supravieţui financiar.
Alegatorii eleni au decis sa mai salveze o data tara de la colaps. In capitalele europene toata lumea rasufla usurata avand in vedere ca nu a castigat alegerile coalitia radicala de stanga Syriza, care promitea sa scoata Atena din chingile programului de austeritate convenit cu creditorii internationali.
Si totusi sa fim realisti. Necazurile n-au disparut nici pe departe. Guvernul ce se vrea format la Atena va trebui sa indeplineasca o serie de conditii extrem de dure pentru a accesa in continuare linii de finantare europene. Sa nu uitam ca si Antonis Samaras a dovedit in repetate randuri ce populist poate fi...
Europa este intr-o dilema acum. Pe de-o parte, relaxarea conditiilor din acordul de austeritate pare o masura rationala. Pe de alta, o relaxare a acestor termeni nu ar face altceva decat sa prelungeasca perioada de dependenta a Greciei de creditele internationale. Reformele sunt in continuare necesare asa ca o eventuala renegociere a acordurilor Atenei ar trebui acompaniata de noi conditii. Inca mai merita sa investim in Europa. Dar aceste investitii trebuie sa asigure viitorul Europei.
Pentru a trece de impas, Europa trebuie să se folosească de imensele sale bogăţii (The Guardian)
Europa este confruntata cu o criza aproape la fel de grava precum un razboi. In acest context, socialdemocratii europeni trebuie sa actioneze concertat pentru a opri masurile toxice de austeritate.
Cuvintele criza, haos, apocalipsa vin din greaca veche. Dar daca lumea ar fi mai desteapta, finalul acestei crize tot ar fi unul pozitiv. Pietele financiare ingenuncheaza tara dupa tara, nu mai e mult pana cand acest lucru se va extinde la nivelu