Propunerea de taxare a tranzactiilor bancare are strict o motivatie politica si sociala, fiind menita sa dea satisfactie electoratului, considera economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea.
Desi s-a aratat de acord ca bancile care au beneficiat de bani publici pentru a se salva sa returneze banii, Lazea vede taxarea tranzactiilor financiare drept o supraimpozitare, in contextul in care o astfel de masura ar pedepsi "de-a valma" atat bancile vinovate, cat si pe cele nevinovate.
"Eu sunt de acord ca bancile care au beneficiat de bani publici pentru a fi salvate trebuie sa plateasca pana la ultimul cent. In multe cazuri, acest lucru s-a intamplat. Tine de diligenta guvernelor ca atunci cand au sprijinit cu bani publici o banca sa urmareasca pana in panzele albe ca acele banci sa-si plateasca banii. Daca s-a intamplat sa nu-si recupereze banii, atunci este problema guvernelor si a bancilor respective. Solicitarea aceasta de taxare a tranzactiilor bancare nu are niciun fel de motivatie economica, ci una pur politica si sociala, pentru a da satisfactie electoratelor, iar lipsa ei de substanta economica poate fi demontata prin patru argumente", a spus Lazea, citat deEvenimentul Zilei.
Totodata, taxarea suplimentara a bancilor va duce la un dezavantaj competitiv pentru investitia bancara europeana pe plan mondial in relatiile cu bancile din restul continentelor, plus ca este foarte usor ca aceasta taxa sa fie trecuta asupra consumatorilor.
Lazea a mai declarat ca o astfel de taxa nu are nimic de-a face cu strategia Europa 2020, care vorbeste despre taxe ce trebuie sa incurajeze ecologia, transporturile curate, o viata frumoasa etc., a adaugat acesta.
"Atunci cand o banca este presupusa sa tina numai 10% sau 20% sau 40% sub forma de bani, iar restul poate sa-i imprumute, prin mecanismul mult