Cătălin Păduraru, un bucureştean în vârstă de 27 de ani, este pasionat de spectacolul nocturn al stelelor pe care îl imortalizează în poze.
În Bucureşti, nu sunt mai mult de 50 de astronomi amatori. Prin natura pasiunii lor, sunt păsări de noapte şi se întâlnesc mai mult online, pe cele câteva forumuri specializate, mai rar la evenimente. Comunitatea lor este una strânsă, fie că cer sfaturi legate de echipamentele necesare, sau îşi împărtăşesc ultimele fotografii făcute, sau impresii legate de evenimente astronomice.
Cătălin Păduraru are 27 ani şi este unul dintre cei mai cunoscuţi membri ai acestei comunităţi. El a făcut „cei şapte ani de acasă” în astronomie acum 10 ani, într-o tabără şcolară organizată de Societatea Astronomică Română de Meteori, o organizaţie non-guvernamentală. Absolvent al Facultăţii de Fizică, el a refuzat să plece din ţară, deşi ar fi putut să lucreze în cercetare, aşa cum îşi dorea. A optat să rămână însă şi să ţină workshop-uri, să lucreze în studio-ul său de fotografie pentru a-şi întreţine pasiunea. „Astrofotografia nu este sursă de venit, din cauza lipsei de educaţie. La ştiri se difuzează informaţii astrologice, nu astronomice”, mărturiseşte el.
Astronomia rămâne un hobby la noi, Dar nu unul solitar, cum poate părea. Astrofotografii ies noaptea, în acele nopţi perfect senine căutate îndelung, departe de poluarea luminoasă a oraşului, în „cele mai obscure locuri de pe Pământ”, a explicat Cătălin Păduraru. Inedit la aceste fotografii realizate noaptea este faptul că toate luminile sunt roşii, de la lanterne, la laptop, sau telefon, pentru a nu strica pozele.
Pasiunea pentru astronomie se concretizează în observaţia stelară, lucru pe care îl poate face oricine, cu o lunetă, şi în astrofotografie. Un kit foto de începător în domeniu costă 1.500 euro, a explicat Cătălin Păduraru. Trepiedul este o treime din preţ cu men