Reuniunea G20 de la Los Cabos din Mexic se încheie marţi şi este aşteptată o declaraţie comună a participanţilor. Potrivit Agenţiei France Presse în textul care urmează a fi adoptat va fi vorba în primul rând despre creşterea economică. De notat că reuniunea are loc într-un context economic în continuă degradare, iar tensiunile ideologice, cel puţin între Franţa şi ţările anglo-saxone sunt şi ele vizibile.
Merită să menţionăm acest schimb de replici, foarte semnificativ, între englezi şi francezi, la Los Cabos. Primul ministru britanic David Cameron s-a referit cu ironie, la una din intenţiile afişate de François Hollande când era candidat la prezidenţiale: aceea de a impune un impozit de 75 la sută pentru veniturile de peste un milion de euro. Va fi foarte bine pentru Marea Britanie dacă Franţa îşi va concretiza această intenţie, a dat de înţeles premierul britanic. În felul acesta capitalurile franceze vor lua calea exilului iar noi le vom întinde covorul roşu patronilor francezi care îşi vor muta companiile în Marea Britanie, în felul acesta ne vom plăti serviciile publice şi şcolile.
Lecţia de economie pe care doreşte să o dea Marea Britanie nu a fost însă înghiţită de francezi, iar ministrul muncii, Michel Sapin, a încercat să răspundă şi el oarecum ironic: un astfel de covor peste Marea Mînecii riscă să intre la apă, a spus el. Dincolo de aceste mostre de umor britanic şi francez, un lucru este sigur: în mijlocul acestui club ultra-liberal care este grupul G20, François Hollande apare ca un fel de “alien”, adică un extraterestru. Când şeful statului francez evocă, de exemplu, “modelul social european”, unii dintre membrii grupului resimt probabil o reacţie de alergie.
În schimb când Marea Britanie îşi afişează zîmbind vocaţia de a deveni un paradis fiscal pentru toţi cei care nu vor să plătească impozite la ei acasă, adică în ţările lor