Deşi comunitatea maghiară a pierdut controlul în două judeţe din România, vicepreşedintele politic al UDMR a anunţat rezultate „extraordinare" după alegerile din 10 iunie.
Ecourile bucuriei încă se mai aud pe holurile USL, după ce această alianţă a devenit noua putere politică din România la finalul alegerilor din 10 iunie. PDL a fost principalul perdant după exprimarea voturilor electoratului, în timp ce, la prima impresie, nici UDMR nu prea are motive de sărbătoare. Cu toate acestea, membrii partidului se freacă pe mâini de bucurie şi anunţă rezultate "extraordinare", chiar dacă partidul comunităţii maghiare a ieşit pe minus cu două consilii judeţene şi o primărie reşedinţă de judeţ faţă de ce a obţinut în 2008.Reprezentanţii UDMR-ului au pierdut lupta atât pentru primăria municipiului Satu Mare, acolo unde Iuliu Ilyes a fost îndepărtat de către Dorel Coica (USL), cât şi pentru şefia Consiliului Judeţean, după ce Csehi Arpad a fost învins de către un alt USL-ist, Adrian Ştef. În acelaşi timp, UDMR-ul nu mai deţine nici preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş, în urma eşecului înregistrat de către Lokodi Edita Emoke în faţa USL-istului Ciprian Dobre. Cum era de aşteptat, UDMR a obţinut majoritate în judeţele Harghita şi Covasna, dar reprezentanţii partidului se bucură mai mult pentru victoriile repurtate la nivelul primăriilor şi consiliilor locale din anumite oraşe şi comune.
Mai multe voturi
"La alegerile din 10 iunie am primit confirmarea, de fapt, a ceea ce am început în decembrie 1989 şi nu ne-am schimbat retorica din acest punct de vedere. E extraordinar! Este un succes imens şi suntem singura organizaţie de reprezentare a intereselor minorităţii maghiare din Bazinul Carpatic care, timp de 22 de ani, am reuşit să păstrăm această unitate. Faţă de 2008, când am avut 184 de primării, acum avem 203, după ce am mărit numărul primarilor în şap