Bileţelul roz găsit de Elena Udrea, caseta cu partida de sex oral în care, conform lui Horia Roman Patapievici, Mircea Geoană ar fi stat la primire, filmuleţul cu Traian Băsescu părând a fi lovit un copil şi acuzaţia de plagiat la adresa lui Victor Ponta sunt adevăratele jaloane ale României din ultimii opt ani.
Toate marchează momente de maximă tensiune de pe scena politică. În centru se află Traian Băsescu în plină confruntare cu duşmanii săi. Bileţelul roz este simbolul războiului dus de preşedinte cu premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu. Aşa-zisa înregistrare cu Mircea Geoană şi pixelul albastru sunt etape din cruciala bătălie din 2009, la care se adaugă, fireşte, momentul de relaxare al aceluiaşi Geoană, acasă la Sorin Ovidiu Vîntu. Plagiatul este brandul conflictului cu premierul Ponta, conflict în care Traian Băsescu este nevoit să lupte din nou pentru supravieţuirea sa politică.
În mod normal, la nivelul unui înalt demnitar în stat, o acuzaţie de plagiat dovedită duce imediat la demisia personajului în cauză. S-a întâmplat recent în Germania cu ministrul Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, s-a întâmplat în Ungaria, când preşedintele Pal Schmitt nu a avut încotro şi a părăsit funcţia în urma unor acuzaţii de plagiat în ceea ce priveşte lucrarea sa de doctorat. Dar, în ambele cazuri, demisiile au venit numai în urma deciziilor unor comisii universitare care au constatat soliditatea acuzaţiilor.
La noi, declanşarea cazului „dottore Ponta" nu are ca finalitate să se facă dreptate într-un eventual caz de fraudă academică. Victor Ponta ar fi putut să stea liniştit în privinţa doctoratului său dacă nu ar fi declanşat ofensiva împotriva lui Traian Băsescu. Din 2003, de când a publicat lucrarea de doctorat şi până în prezent, pe Victor Ponta nu l-a durut capul. Nici denunţătorii săi de astăzi, figuri academice din Român