Alegerile locale s-au incheiat deja, dar rezultatele sunt inca puse sub lupa analistilor. Multe intrebari, numeroase raspunsuri si interpretari si, din nou, alte intrebari. Pana a trece la diferite aspecte mai amanuntite, e important sa vedem care sunt scorurile inregistrate de principalele partide.
Voturi
Aceste scoruri sunt cel mai bun indicator in perspectiva alegerilor din toamna. Din acest motiv, ele nu trebuie neglijate sau minimalizate de nici o forta politica. Iar cel mai bine vedem aceste scoruri in perspectiva ierarhica. Concret, Econtext va prezinta doua topuri, primul al primarilor care au obtinut cele mai multe/putine voturi, si, in al doilea rand, care sunt presedintii de consilii judetene care au castigat in mod categoric si care sunt cei care de abia au obtinut un mandat, la limita. Pe scurt, cine a castigat detasat si cine a castigat la ‚fotografie’, pe ultima suta de metri. Cele mai dramatice rezultate!
Primari
Si vom incepe cu primarii. Ne vom referi strict la primarii din orasele resedinta de judet. Si la presedintii de consilii judetene. Un prim fapt iese in evidenta: candidatii USL, atat la primarii, cat si la consilii judetene, au castigat, in marea lor majoritate, la o diferenta linistitoare fata de urmaritori. In schmb, candidatii PDL au castigat, in mare parte, la o diferenta minima fata de candidatii de pe locul doi, care au fost preponderent membrii ai USL. Si sa vedem situatia la primari. Sase primari au obtinut peste 70% din voturi, ceea ce ar putea fi caracterizata drept o victorie absoluta. Din cei sase, patru sunt de la USL (Catalin Chereches, Victor Dragusin, Vasile Paval, Florin Carciumaru), unul de la UDMR (Antal Arpad) si unul de laFDGR (Klaus Iohannis). Lider absolut e Catalin Chereches (86%)! La coada clasamentului se afla in special PDL-istii care au castigat. Dar iata topul celor mai mari/mici sc