Aproximativ 80 de români mor în fiecare an pentru că nu pot face transplant din lipsa organelor. În schimb, internetul e plin de donatori dispuşi să-şi vândă rinichiul. Aşa apare piaţa neagră, ale cărei principale ţinte sunt oamenii străzii. Sursa: REUTERS
În anul 2010 au murit 14 persoane pentru că nu au putut face un transplant de rinichi. 38 de oameni au decedat din lipsa unui ficat necesar transplantării, 20 iar de români nu au găsit o inimă nouă la timp. Alte şase persoane nu au găsit un pancreas nou pentru a rămâne în viaţă.
De ce aceşti oameni au fost lăsaţi să moară în timp ce posibili donatori se găsesc şi pe internet? Pentru că familiile lor nu au avut zeci de mii de euro să cumpere un organ de pe piaţa neagră şi au stat corect la coada de pe lista naţională de transplant.
Pe piaţa neagră un ţesut uman, spre exemplu un rinichi, costă minimum 10.000 euro, în timp ce donarea sa pentru salvarea vieţii unui român poate fi răsplătită cu o strângere de mână. "Dacă nu ai bani să cumperi un rinichi de pe piaţa aşa zis neagră, care e de fapt la vedere pentru că sunt anunţuri pe toate site-urile, sau să-i oferi cuiva să te bage în faţă pe listele de aşteptare, poţi spune că eşti ca şi mort", ne povesteşte Cristina Pavel, fiica unei femei care se află de cinci ani pe lista de aşteptare.
Ţintele mafiei organelor
Una dintre ţintele preferate a celor care recoltează ilegal organe din România este reprezentată de oamenii fără cămin. Iar cei care dorm în Gara de Nord sunt victime.
"Sigur că la noi s-au mai prezentat astfel de persoane, dar nu ştim cât de reale sunt sau nu poveştile lor. Chiar şi acum avem o femeie căreia i s-a recoltat ovule", ne spune Andreea Gheorghe, coordonator la Casa Ioana, fundaţie care strânge oamenii de pe străzi.
Povestea celor fără casă din Gara de Nord care-şi vând org