Ce poate fi mai nimerit pe vremea asta, evident - dacă ai timp liber, să stai la marginea unei piscine în care să sari ori de câte ori simţi că nu mai suporţi căldura. Dar, atenţie, ştrandul poate fi periculos. Medicii ne atrag atenţia că nu e bine să ne aruncăm în apa rece dacă am stat mult sub razele soarelui şi ne-am încins. şocul termic ne poate cauza un stop respirator. Şi nu e singura problemă pe care o generează canicula. De la insuficienţa cardiacă, în cazul celor cu afecţiuni mai vechi, pâna la arsuri ale pielii dacă nu folosim creme de protecţie, pneumonie de la prea mult aer condiţionat sau indigestie de la alimentele păstrate în soare, lista e lungă.
Pentru cei mai mulţi dintre noi, primul remediu împotriva caniculei este îngheţata. Atenţie însă de unde o cumpăraţi, pentru că dacă nu a fost păstrată bine riscaţi să vă îmbolnăviţi.
Regula e valabilă şi pentru alte alimente. Mai ales pentru cele perisabile, cum sunt laptele sau ouăle.
Ouăle trebuie păstrate la o temperatură de maxim 18 grade Celsius, nu pe acele tarabe puse în soare. Soarele poate deveni şi un inamic al pielii.
"Sunt persoane care au tegumentul cu sensibilitate la razele ultraviolete şi fac un fel de reacţii alergice, un eritem solar se numeşte. Aceste persoane trebuie să folosească creme de protecţie solară în mod constant", a declarat Alis Grasu, managerul serviciului de ambulanţă Bucureşti.
Iar de aici până la insolaţie mai e doar un pas. Simptomele sunt uşor de recunoscut: dureri de cap, somnolenţă şi chiar greaţă.
Ca să vă feriţi de insolaţie nu vă trebuie neapărat o umbrelă, deşi comercianţii ingenioşi le vând deja la fiecare colţi de stradă. Vă trebuie o plărie normală, ochelarii de soare şi haine largi în culori deschise.
Pericolul pândeşte şi în case, acolo unde aerul condiţionat ne dă senzaţia de conf