HIDROELECTRICA SA, societatea comercială de producere a energiei electrice în hidrocentrale, a cerut, pe data de 15 iunie, intrarea în insolvenţă, potrivit unui anunţ postat pe site-ul Ministerului Justiţiei, portalul instanţelor de judecată.
Deocamdată, motivele sunt necunoscute, iar oficialii companiei refuză orice explicaţii pentru neaşteptata cerere de intrare în insolvenţă. Informaţii pe surse arată că intrarea în insolvenţă ar avea scopul de a scăpa de contractele cu "băieţii deştepţi". Pe de altă parte, intrarea în insolvenţă ar face practic imposibilă listarea la bursă a pachetului de 10%, o operaţiune asumată de România în acordul cu FMI/BM/CE. Ministerul Economiei a transmis un punct de vedere oficial prin care arată că nu "interferează în niciun fel în procedurile judiciare" ale companiilor de stat, pentru a nu influenţa instanţele de judecată. Hidroelectrica este una dintre cele mai mari companii din România şi este administrată de Oficiul pentru Participaţiile Statului şi Privatizare în Industrie.
Acţionarii S.C. Hidroelectrica S.A. sunt Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (în proporţie de 80,05%) şi S.C. Fondul Proprietatea S.A. (19,94%). Insolvenţa unui gigant cum este Hidroelectrica poate afecta profitabilitatea sistemului bancar, compania având angajate credite de sute de milioane de euro pentru care băncile sunt obligate, în cazul insolvenţei, să constituie provizioane la Banca Naţională. Bancherii contactaţi de HotNews.ro şi-au manifestat îngrijorarea cu privire la demersul Hidroelectrica de a-şi cere insolvenţa şi speră ca procedura să nu fie confirmată de Tribunal. În cazul confirmării insolvenţei, creditele trec în categoria pierdere, băncile fiind nevoite să constituie provizionare şi să îşi vadă afectate resursele şi profitul.
Compania a luat în septembrie 2011 un împrumut de 32 mil. euro de