Profesorul Dumitru Diaconu, din cartea căruia premierul Victor Ponta a preluat pasaje consistente în lucrarea sa de doctorat, a susținut la Realitatea TV că ”nu este vorba de niciun plagiat”. Sursa: REUTERS
”Am semnat prefața pentru că mi-a plăcut lucrarea de doctorat”, a spus Diaconu. El i-a luat apărarea premierului, apreciind că Ponta a preluat ”fraze din documente internaționale” referitoare la Curtea Penală Internațională. ”Aceste documente sunt bunuri publice. Asta nu înseamna ca e plagiat. Daca eu citez din Carte ONU e plagiat?”, a întrebat profesorul Diaconu.
De altfel, ideea centrală a emisiunii moderate de Andreea Crețulescu la Realitatea TV, a fost aceea că existența plagiatului nu poate fi pusă în discuție atâta vreme cât premierul nu a fost acuzat de niciunul dintre cei din lucrările cărora a citat premierul. ”Culisele unui plagiat nereclamat”, a stat scris pe burtiera emisiunii, pe tot parcursul ei. ”Ce să facem dacă oamenii nu recunosc că au fost plagiați. Cum sa digeram acest subiect. Alegatorul așteaptă soluții pentru o viață mai bună. Cu ce ne ajuta chestia asta cu plagiatul?”, s-a întrebat retoric Andreea Crețulescu.
La rândul său, Titus Corlățean, ministru al Justiției, a insistat că acest scandal a fost instrumentat de președintele Traian Băsescu ”pentru a-l discredita pe premierul Victor Ponta înainte de participarea la Consiliul European” de la sfârșitul lunii.
De partea cealaltă, Teodor Baconschi, fost ministru de Externe, a precizat că se simte lezat că cineva care este suspectat de plagiat la doctorat beneficiază de aceleași drepturi ca el. ”Mă simt lezat pentru că eu mi-am luat doctoratul la Sorbona dupa patru ani petrecuți în bibliotecile din Franța și un examen care a durat peste 5 ore. Sunt convins că aceleași sentimente îi încearcă și pe cei care și-au luat doctoratul în mod onest”, a spus Baconschi.
@N_