De când a obţinut sau, mai degrabă, a smuls puterea, Guvernul Ponta s-a remarcat nu cum ai fi putut cu naivitate crede, din cele afirmate public înainte de înscăunare, prin măsuri de redresare economică sau soluţii miraculoase de umplere a buzunarelor goale. A ieşit însă în faţă prin acţiuni de comando, menite să decapiteze câteva instituţii, ce nu te-ai fi gândit că se numără printre priorităţile sale.
Cât se sinchisesc, de fapt, de studierea crimelor comunismului cei care, în parlament, prin comportamentul lor golănesc sau printr-o indiferenţă totală faţă de acesta, au dezavuat public Raportul de Analiză a Dictaturii Comuniste, numit pe scurt şi Raportul Tismăneanu? Că nu au desfiinţat cu totul, încă, un institut pentru investigarea crimelor comunismului, preferând să îl predea celui care mai condusese Institutul - geamăn - de studiere a Memoriei Exilului Românesc, remarcându-se mai mult prin scandalurile generate decât prin mari progrese în cercetare, pare doar o chestiune de timp.
Căci, iată, reformarea, democratizarea unei instituţii înainte cvasimilitarizate şi deschiderea fără precedent către public a arhivelor - inclusiv a celor ale PCR –, care au stat la baza numitului Raport şi a multor cercetări de la ICCMER sau din alte locuri unde se studiază trecutul recent, e încă una dintre ţintele epurărilor care focalizează în aceste zile atenţia publică. Poate o focalizează intenţionat, pentru a ne face să uităm penibilul scandal al plagiatorilor ministeriabili sau devalorizarea leului, mulţimea promisiunilor neţinute şi a vorbelor deşarte. Dar, indiferent până unde va merge răfuiala cu duşmanii potenţiali, identificaţi după cum cineva din recenta coaliţie râvneşte la ocuparea unui post sau se simte inconfortat de simpla lor prezenţă, câteva trăsături comune ale acestui foc împrăştiat sunt uşor identificabile.
Ma