Românii se vor putea reîntâlni cu câteva din personajele favorite ale copilăriei. Miercuri începe la Sala Dalles expoziţia “PIF în România, un erou al epocii de aur”. Organizatorii–Ambasada Franţei şi Institutul francez-vor să recreeze astfel legăturile ce s-au ţesut în urmă cu decenii între tinerii români şi celebra revistă de benzi desenate.
Mai toţi românii de peste 30 de ani au avut de-a face cândva, în timpul copilăriei, cu celebrii eroi Pif şi Hercule, Placide şi Muzo ori Rahan. Revista PIF şi celebrele sale surprize deveniseră un cult în România comunistă a anilor 60-70. Că era plină de umor şi culoare, dar şi mai mult pentru că le lăsa românilor dreptul să viseze la Occident. Mai puţin ştiu că revista ajungea tocmai datorită înţelegerii dintre Partidul Comunist Român şi Partidul Comunist Francez. PIF era publicată de ziarul L'Humanite, oficiosul Partidului Comunist din Franţa. De multe ori, revista era citită la a patra ori a cincea mână. Se făceau schimburi, iar mulţi români aşa au început să înveţe franceza.
Expoziţia din România nu numai că readuce la viaţă personajele de benzi desenate, dar explorează şi impactul pe care revista-simbol l-a avut asupra unor artişti români. Lucrarea lui Dan Perjovschi de pildă se referă la surprizele date în mod normal cu revista, dar care erau furate de poştaşi.
Ideea unei expoziţii PIF în România a apărut acum cinci ani, când, în vizită în ţara noastră, pentru a prezenta un album, unul dintre desenatorii revistei a fost primit cu entuziasm şi întrebat câte în lună şi în stele.
Iată ce spune unul dintre organizatori, directorul Institutului Francez, Stanislas Pierret: “O întreagă generaţie a fost educată datorită PIF. Revista a reprezentat un univers, un strop de libertate, aici în zona asta sechestrată de Ceauşescu. A fost şi un vector important pentru francofonie. Cred că revista PIF a avut