Ce vedeți mai jos este o autostradă din Kenya. Să repetăm? Kenya. Mai concret, este vorba despre autostrada Nairobi - Thika, pe care africanii au dat-o în folosință nu cu foarte mult timp în urmă.
Ce e drept, porțiunea ilustrată mai jos are aproximativ 40 de kilometri, dar trebuie să recunoaștem că e impresionant pentru o țară vecină cu lumea a treia să aibă o așa autostradă în condițiile în care în România, de exemplu, abia pe autostrada București - Ploiești are o porțiune de autostradă cu 3 benzi pe sens, dar care încă nu este dată în folosință.
Kenya este o țară mai săracă decât România. Și ca să facem o comparație pe cifre, ne uităm la indicatorul care ne arată de obicei sărăcia sau bogăția unei țări: PIB-ul pe cap de locuitor.
Astfel, conform cifrelor de pe CIA FactBook, Kenya avea în 2011 un PIB per capita de 1.700 de dolari. Conform aceleași surse, România avea un PIB per capita, tot în 2011, de 12.300 de dolari, adică de peste 7 ori mai mare.
REAMINTIM: România are drumuri mai proaste ca Botswana
Autostrada Transilvania va fi finalizată cel mai devreme în 2020, dar ar putea fi terminată şi în 2026, după 22 ani de la începerea lucrărilor, o investiţie ale cărei costuri au depăşit cu mult valoarea preconizată iniţial şi care candidează la Cartea Recordurilor din cauza ritmului lent de execuţie.
Din acest punct de vedere al duratei de execuţie, România concurează cu cele mai mari autostrăzi din lume, precum Trans-Canada Highway (10.000 kilometri), Autostrada Trans-Siberiana (11.000 kilometri), Australia's Highway 1 (20.000 kilometri), dar şi cu Autostrada Karakoram (1.300 kilometri), care leagă China de Pakistan şi care a fost construită tot într-un interval de 20 ani, dar la o altitudine de 4.693 metri, cea mai mare înălţime dintre toate autostrăzile din lume.
Din punct