În perioada scandalului provocat de plagiatul săvârșit de Eugen Barbu, Eugen Jebeleanu a avut o întâlnire cu Nicolae Ceaușescu. Acesta din urmă nu era doar nervos că un ”tovarăș de încredere” era acuzat de plagiat, dar și oarecum iritat că ștabii de Partid nu fuseseră capabili să-i explice foarte clar despre ce era vorba, rezumându-se la placa: ”Tovarășul Barbu e un tovarăș devotat, iubește cauza. Cei care-l acuză nu sunt devotați, nu iubesc cauza.” Practic, Ceaușescu nu înțelegea în ce constă “metoda colajului” invocată drept apărare de Eugen Barbu și clica sa. Așa că Tovarășul l-a întrebat pe Jebeleanu ce e cu colajul ăsta.
Mi-l amintesc pe ”Nea Jebe” reproducându-ne cu mare mândrie seara, la masă, răspunsul dat lui Ceaușescu. A fost cam următorul: ”Tovarășe Ceaușescu, în cazul acesta lucrurile stau așa – intri, pe furiș, în curtea unui om și ți se colează o găină de mână.”
Om de la țară, Ceaușescu a înțeles. A continuat să-l apere pe Barbu, dar a permis publicarea comunicatului Consiliului Uniunii Scriitorilor prin care era dezavuat furtul comis de acesta.
Dl Victor Ponta ne spune că nemesisul său, președintele Traian Băsescu, a înroșit telefoanele ca sa-l pârască în America și la revista Nature.
Lăsând la o parte faptul că revista respectivă nu este, cum pare să creadă premierul, una specializată doar în probleme de mediu (dacă nu mă crede, îl poate întreba pe dl Remus Cernea), chiar dacă membri ai echipei Băsescu au sunat peste tot, ei nu au adresat lumii științifice și mijloacelor de informare în masă apelul: ”Săriți, Victor Ponta ne-a furat Cloșca (cu puii de aur) ca să o polueze!” Au transmis altceva.
Eugen Jebeleanu făcuse vâlvă și cu un scurt poem care începea așa: ”Pe vremea Regelui David/Veni la el un individ.” Dl Ponta se întreabă cum de poate să-l acuze cineva de plagiat, când prefața lucrării sale de doctorat a fost semn