Despre casa „Darvas - La Roche", din Oradea, monument istoric inclus în L.M.I. (Lista Monumentelor Istorice) la categoria B, puţin ştiu că este prima reşedinţă particulară în stilul vienez secession. Astăzi faţada acestui imobil, care îi dă valoarea extraordinară se dărâmă pe zi ce trece şi nimeni nu face nimic.
Proiectul Casei „Darvas - La Roche” aparţine fraţilor Vágó József şi László şi este datat 1911-1912. Clădirea în stil secession vienez cu forme simplificate, geometrice, are plan în forma literei L, cu faţada principală spre strada Iosif Vulcan şi pe cea secundară spre Crişul Repede.
Faţada principală are trei registre diferit tratate. Întreaga faţadă este placată cu calcar, la intersecţia plăcilor aflându-se butoni semisferici din cărămidă smălţuită aparţinând fabricii Zsolnay/Pecs.
Faţada secundară este tratată mai simplu, terasele coborând în trepte până în stradă. Curtea interioară are ca element distinctiv gardul cu stâlpi din lemn încrustat. Importanţa clădirii pentru istoria arhitecturii şi artei, rezidă în faptul că este reprezentativă pentru dezvoltarea stilului secession în România şi cea mai originală locuinţă individuală construită în municipiul Oradea în acest stil.
Casa face parte din aceeaşi familie stilistică căreia îi aparţin şi palatul Moskovits, Bazarul Árkád, Teatrul Feld (sau teatrul Városliget, astăzi dispărut) din Budapesta şi se înrudeşte cu marea vilă Schiffer din capitala Ungariei.
Click aici pentru mai multe imagini
Aceasta este cea de-a doua clădire ridicată de fraţii arhitecţi Vágó şi printre ultimele la care cei doi au lucrat împreună. Cel care a finanţat lucrarea a fost industriaşul Darvas Imre, un mare întreprinzător din Oradea în domeniul exploatării lemnului. Firma se transformă în societate pe acţiuni, principalii acţionari fiind Darvas Imre şi bancherul Alfred La Roche