Partidele pro-austeritate Noua Democraţie şi Pasok din Grecia au câştigat suficiente voturi pentru a putea forma un guvern de coaliţie în alegerile de la sfârşitul săptămânii trecute, iar creditorii internaţionali au indicat că vor îndulci tratamentul anticriză aplicat ţării, punând astfel capăt, pentru moment, incertitudinilor privind rămânerea ţării în zona euro.
Însă rivalitatea tradiţională dintre aceste partide s-a adâncit în timpul crizei, ceea ce va face dificilă guvernarea în comun şi nu va ajuta cu nimic o ţară care are nevoie de un drum stabil pentru ieşirea dintr-o recesiune care deja durează de cinci ani şi din turbulenţele care au adus-o în pragul falimentului.
"Acestea nu sunt partide obişnuite să stea împreună. Luarea deciziilor ar putea fi întârziată. S-ar putea să ajungem de unde am plecat chiar anul acesta", a afirmat Pavlos Yeroulanos, fost ministru al culturii şi turismului din partea Pasok, citat de CNBC. El consideră că nici noul guvern nu va putea face rapid schimbări din cauza birocraţiei.
Noua Democraţie, condus de Antonis Samaras, cândva un înverşunat oponent al pachetelor de bailout ale Greciei, a primit 30% din voturi, ceea ce-i dă posibilitatea să ocupe 129 de locuri din cele 300 câte are parlamentul grec. Deoarece acum este principalul partid, formaţiunea primeşte un bonus de 50 de locuri în parlament. Următorul clasat în alegeri, cu 27% din voturi, partidul de extremă stânga Syriza va ocupa 71 de locuri. Pasok a atras puţin peste 12% din voturi.
"Grecii şi-au exprimat dorinţa de a rămâne ancoraţi de euro, de a rămâne o parte integrantă din zona euro şi de a onora angajamentele ţării", a declarat Samaras. El va fi, probabil, noul premier.
Duminică, el a invitat toate partidele care sprijină statutul ţării de membru al zonei euro să participe la formarea guvernului, propunere refuzată rapid de l