Acuzaţiile recente de plagiat din România – care urcă până „la vârf”, la premierul Victor Ponta – se înscriu într-o listă lungă de scandaluri care au zguduit lumea politică pe întreg mapamondul SCRIERI
Lucrările altora, o tentație pentru unii
Sursa: VLAD STĂNESCU
Scandalurile legate de plagiat în lumea politică nu s-au inventat prin „cazul Mang”, nici nu au început cu acuzaţiile care i se aduc, de ieri, lui Victor Ponta. Lumea politică din întreaga lume a fost zguduită, de-a lungul timpului, de ruşinoase dovezi de furt intelectual, care au atins cele mai înalte niveluri.
Preşedintele Barack Obama, de exemplu, a trebuit să de explicații de ce nu a dat drept sursă un alt politician după ce a rostit un pasaj dintr-un discurs pe care acesta îl ţinuse deja cu ani în urmă. Dar, uneori, în ţări ca Germania, de exemplu, acuzaţiile de plagiat se lasă cu demisii din funcții publice, fără drept de apel.
Baronul Cut-and-Paste
Cel mai recent scandal internaţional legat de acest subiect îl are în centru pe fostul ministru al Apărării din Germania, Karl-Theodor zu Guttenberg. Acesta a fost nevoit să-şi dea demisia, în 2011, după ce a fost prins că a furat opera altora.
Acuzaţia: Guttenberg a copiat pasaje întregi pentru teza sa de doctorat. Un profesor de Drept la Universitatea din Bremen a luat însă la puricat lucrarea, comparând pasaje pe Internet.
A reieşit că mai mult de jumătate din cele 475 de pagini ale lucrării erau opera altor autori. Imediat, presa germană l-a botezat pe Guttenberg „Baronul Cut-and-Paste” (aluzie la originile sale aristocratice), „Copyberg” sau „Googleberg”.
I-a fost retras titlul de doctor. Lovitura de imagine a fost însă cu atât mai mare cu cât Guttenberg era considerat un candidat puternic pentru postul de cancelar al Germaniei, pe viitor.
Într-o dovadă de simţ al onoarei, totuşi, în cadrul unei con