Problema competitivităţii în Grecia există de foarte mult timp şi provine din imposibilitatea de a devaloriza moneda.
Produse de calitate există, dar preţurile nu sunt suficient de mici pentru a asigura competitivitatea în piaţă, a explicat pentru Ziarul Financiar Ioannis Paschalis, şeful Departamentului Economic şi Comercial din cadrul Ambasadei Republicii Elene la Bucureşti. "Grecia are nevoie de timp pentru a-şi stabiliza economia", a spus el, adăugând că din punctul de vedere al productivităţii Grecia este puternică pe segmente precum transporturile navale, legume şi fructe, producţia de minereuri precum aluminiu şi cupru, dar şi bumbac.
În cadrul Uniunii Europene, Grecia este cel mai mare procesator de piersici şi cel mai mare producător de bumbac, însă producătorii eleni se confruntă cu o concurenţă foarte puternică din partea Chinei pe acest segment. "Noi sperăm ca liderii Uniunii Europene şi creditorii externi să ne acorde mai mult timp pentru a implementa măsurile de reformă fără a stârni noi proteste la nivel social. Până acum am avut la dispoziţie trei ani pentru a implementa reformele, iar analiştii sunt de părere că ar fi nevoie de aproximativ cinci ani", a spus Paschalis, adăugând că dacă Grecia reuşeşte să implementeze reformele necesare, atunci va găsi resurse pentru a-şi recăpăta competitivitatea.
Ecuaţia revenirii Greciei conţine patru elemente, potrivit lui Paschalis. Mai mult timp pentru implementarea măsurilor aduce linişte la nivel social, care înseamnă o implementare eficientă a măsurilor, ceea ce permite recăpătarea competitivităţii.
Problema competitivităţii în Grecia există de foarte mult timp şi provine din imposibilitatea de a devaloriza moneda.
Produse de calitate există, dar preţurile nu sunt suficient de mici pentru a asigura competitivitatea în piaţă, a explicat pentru Ziarul Financiar Io