După alegerile locale, PDL a fost spulberat, iar ţara a devenit roşie. Ne înscriem în tendinţa europeană, în care puterile sunt înlăturate din cauza măsurilor de austeritate?
Aş începe cu comentariul întrebării. PDL nu a fost spulberat la alegeri, ci pur şi simplu la alegeri s-a văzut cât de spulberat era în realitate. PDL n-a fost învins, ci a avut o implozie încă înainte de alegeri. Acum este vizibil pentru toată lumea, chiar şi pentru d-na Udrea. Al doilea comentariu: puterea care parvine acum, cu o victorie zdrobitoare, nu este roşie, pentru că include PNL, dar nici PSD nu este roşu, adică, un partid de stânga. De altfel, împărţirea spectrului politic în România în stânga şi dreapta nu este relevantă, după cum nici PDL nu este un partid de dreapta.
Nu puteţi nega că nu a fost un vot politic de amendare a acestei puteri.
Dacă votul ar fi fost politic, oamenii de dreapta votau cu dreapta şi cei de stânga, cu stânga.
Dar oamenii de dreapta erau dezamăgiţi de dreapta.
Cei mai frustraţi şi afectaţi de ultimii doi-trei ani de guvernare pedelistă, mai ales în perioada crizei, nu sunt cei de dreapta. Este marea populaţie, care a trăit într-o perioadă de austeritate generalizată. Măsurile lui Boc, de fapt ale FMI aplicate de Boc cu acordul lui Traian Băsescu, au defavorizat mai ales masa mare a populaţiei. Din cauza asta, votul este atât de masiv şi reprezintă expresia unei frustrări sociale acumulate în ultimii ani, care s-ar fi dus către orice formaţiune politică.
Nu asta s-a întâmplat şi în alte ţări din Europa?
Da, într-o anumită măsură, este o reacţie populară la măsurile de austeritate anticriză, dacă vrem să simplificăm. Numai că aceste măsuri au avut conţinut şi ecou diferit în ţările europene. Din cauza asta aş face diferenţierea între cazul României şi cel al Greciei, Spaniei sau al Italiei.
Cauzele care au generat