Aproximativ 1.000 de romi din Baia Mare se confruntă cu trista alegere de a locui într-un cartier mărginaş al oraşului sau în incinta unui fost combinat chimic, comentează AFP, într-un reportaj realizat în zona Craica.
"Ce? Vor să îmi demoleze casa? Niciodată!", afirmă Aurica Ciucur, o mamă care se revoltă faţă de proiectul primăriri de a reloca 1.000 de romi de la perferia oraşului Baia Mare în incinta unui fost combinat chimic.
Ca şi ea, numeroase familii de romi locuiesc în adăposturi improvizate sau în case din chirpici şi susţin că nu vor părăsi zona Craica, unde s-au instalat în anii '90, când închiderea mai multor uzine a atras căutătorii de fier în acest oraş minier.
Proiectul primăriei, lansat la 1 iunie, a fost denunţat drept "discriminatoriu" de către organizaţiile nonguvernamentale şi de Autoritatea guvernamentală pentru romi.
"Această relocare nu este o soluţie bună, nu face decât să perpetueze dependenţa romilor de autorităţi şi nu rezolvă problema accesului la educaţie şi locuri de muncă", a declarat preşedinta asociaţiei "Împreună pentru Ei", Gabriela Pop.
Reales cu 86 % din voturi la 10 iunie, primarul oraşului Baia Mare, Cătălin Cherecheş (USL) dă asigurări că relocarea în incinta fostului combinat Cuprom este o soluţie provizorie.
"Până în primăvara viitoare, cei 1.600 de romi care trăiesc la limita sărăciei în cartiere mărginaşe se vor muta în locuinţe sociale, dacă Guvernul este de acord cu finanţarea acestora", a declarat el pentru AFP, precizând că din septembrie copiii vor merge la şcoală, în timp ce un adult din fiecare familie va avea un loc de muncă stabil.
Pentru unii dintre romi, aceasta este o şansă de a "scăpa de sărăcie".
În timp ce excavatorul se întoarce pentru a nivela terenul pe care sunt amplasate câteva locuinţe, mai mulţi romi se adună în jurul consilierului primăriei, Ioan D