Situată la nouă kilometri de Sovata, localitatea Praid este cunoscută turiștilor din Europa datorită minei de sare comestibilă, care se exploatează încă din timpul ocupării romane. Totuși, de câteva luni, micuțul sat harghitean și-a consolidat caracterul turistic odată cu inaugurarea, luna trecută, a primei case permanente de fluturi exotici din România.
O casă de fluturi este o instituţie de tipul unei grădini zoologice, unde se pot observa fluturii vii, fie într-un terariu, fie din spatele unei plase. Inițiativa construirii unui astfel de centru le aparține reprezentanților Asociației Geografice Vulticulus, care au înființat, mai întâi, o expoziție de fluturi tropicali la Muzeul Haáz Rezső din Odorheiu Secuiesc. A urmat apoi o perioadă de doi ani în care au fost adunate informațiile necesare creării unei instituții permanente specializate în creșterea fluturilor tropicali.
”Am fost în Anglia în urmă cu mai mulți ani și am fost impresionat de ce am văzut acolo. Nu credeam că fluturii pot fi atât de frumoși până nu i-am văzut pe viu, iar atunci am decis să fac ceva asemănător și în România. Nu a fost ușor, am avut de cules foarte multe informații referitoare la transport, nutriție, creștere și condiții de viață, dar în final sunt mulțumit de ce am realizat aici”, spune Kylien Barna, președintele Asociației Vulticulus.
Kylien Barna
După aproape un an de muncă și 20.000 de euro investiți, casa permanentă de fluturi a fost inaugurată la sfârșitul lunii trecute, devenind în scurt timp cea de-a doua atracție turistică a zonei. Practic, cine alege să petreacă o zi la mina de sare, ajunge cu siguranță și la casa de fluturi a Asociației Vulticulus. ”E și normal ca oamenii să fie curioși și să treacă pragul instituției noastre. În Europa de Est există prea puține informații despre fluturi și vizitatorii casei au acum acces la experiențe pe