Liderul conservatorilor eleni, Antonis Samaras, părea să fie, aseară, la un pas de a-şi atinge obiectivul: formarea unui guvern de consens naţional, care să menţină Grecia în zona euro. Termenul expiră astăzi.
Liderii politici din Grecia spun la unison că ţara are nevoie imediat de un guvern, mai ales după ce s-a aflat în blocaj politic timp de o lună şi jumătate, din cauza rezultatului alegerilor de la 6 mai, ce nu a permis formarea unui Executiv şi a alimentat speculaţiile privind ieşirea Republicii Elene din zona euro.
Luni, şeful conservatorilor, Antonis Samaras, mandatat de preşedintele Carolos Papoulias să formeze un guvern în termen de trei zile, declara că va atinge acest obiectiv mult mai devreme, dar ieri-seară, până la închiderea ediţiei, negocierile nu se încheiaseră.
După ce şeful Syriza (Coaliţia stângii radicale), Alexis Tsipras, a refuzat luni să participe la guvernare, promiţând o opoziţie „activă şi constructivă", liderii stângii moderate au purtat discuţii în vederea participării la o coaliţie de guvernare condusă de dreapta. Şeful PASOK (socialişti), Evanghelos Venizelos, s-a întâlnit, ieri, cu Fotis Kouvelis, liderul Stângii Democrate. Kouvelis a declarat că „se va ajunge la un acord până la sfârşitul săptămânii", notează Reuters, în timp ce Venizelos s-a arătat mult mai optimist.
Stânga Democrată, care nu este împotriva acordului de împrumut, dar vrea relaxarea măsurilor de austeritate, a anunţat că va decide dacă va intra la guvernare după ce va afla dacă Samaras acceptă propunerile formaţiunii.
Totuşi, pentru formarea unui guvern ar fi de ajuns un acord între Noua Democraţie, care deţine 129 de locuri în Parlament, dintre cele 300 existente, şi PASOK, care are 33 de locuri. Samaras îşi doreşte însă ca în guvern să intre cât mai multe partide, pentru ca susţinerea să fie cât mai largă. Cele 17 locuri deţinute