În cazul lui Mircea Diaconu, actual ministru al Culturii, procurorii au constatat cinci infracţiuni de conflict de interes, comise de actor în calitate de director de teatru pentru a-şi favoriza soţia, Diana Lupescu, actriţă, regizoare şi scenografă la Teatrului "C. I. Nottara" din Bucureşti.
Conflictul de interese este fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă.
După ce a constatat faptul că senatorul liberal Mircea Diaconu, deţinător al funcţiei de director de teatru, s-ar afla în conflict de interese, în data de 3 noiembrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat în acest sens Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. ANI a cerut efectuarea "de cercetări cu privire la comiterea de Mircea Diaconu a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice".
Ulterior, în 24 decembrie 2011, având în vedere prevederile art.224 din Codul de procedură penală şi în temeiul examinării înscrisurilor referitoare la organizarea şi desfăşurarea concursului desfăşurat în cursul anului 2007 pentru ocuparea funcţiei de regizor artistic în cadrul Teatrului "C. I. Nottara" din Bucureşti, unde Diaconu ocupa funcţia de director, procurorii au constatat indicii temeinice în ce priveşte alte fapte, astfel că au solicitat relaţii suplimentare pentru lămurirea cauzei.
Actele ajun