Statele Unite revin pe prima pozitie in topul celor mai puternice supercomputere ale planetei, dupa o absenta de doi ani, gratie unei masinarii botezata Sequoia si fabricata de grupul IBM. Sursa imagine: jurnalul.ro
Americanii au fost detronati de un supercomputer chinezesc, fabricat acum doi ani, care intre timp a fost si el surclasat de computerul K, opera inginerilor grupului nipon Fujitsu, coborat acum pe o pozitie secunda. Sequoia va fi utilizat in principal la simulari de explozii nucleare in scop militar, care elimina nevoia de teste subterane “adevarate”, dar impresionanta sa putere si viteza de calcul vor servi ocazional si in activitati de cercetare stiintifica civila.
Potrivit BBC, Sequoia a fost construt de International Business Machines in incinta Laboratorului National Lawrence Livermore, care oficial tine de Departamentul american al Energiei, dar practic este subscris celor mai inalte foruri militare si de securitate ale SUA. “Chiar daca este cel mai rapid, in principal puterea de calcul a acestui supercomputer ne sporeste increderea in capacitatile de descurajare nucleara ale natiuni. Sequoia ne confera totodata si continuitate ca lideri in domeniul tehnologiei informatice de varf”, a declarat Thomas D’Agostino, directorul Administratiei Nationale pentru Securitate Nucleara (NNSA).
Prin analogie, Sequoia poate sa realizeze intr-o singura ora un numar de operatiuni care ar necesita efortul continuu al 6,7 miliarde de oameni, timp de 320 de ani. Chiar daca americanii s-au zbatut multa vreme pentru a recastiga suprematia in domeniul supercomputerelor, pe ansamblu lucrurile stau mai prost: SUA au acum doar trei din primele zece supercomputere in clasamentul mondial, inclusiv primul. In urma cu sase luni aveau cinci. China si Germania poseda cate doua supercomputere in Top 10, iar Japonia, Franta si Italia au cate unul.
Ca produ