Clive Crook, editorialistul agenţiei de ştiri Bloomberg, consideră că îndrăzneţul plan al Uniunii Europene de a nu avea un plan contra crizei economice se apropie de final.
Săptămâna trecută, investitorilor le-a trebuit mai puţin de o zi să arunce la coş pachetul de asistenţă financiară pentru băncile spaniole. În această săptămână, veştile bune dinspre Grecia, unde stânga ostilă Uniunii Europene a fost înfrântă în cadrul scrutinului electoral, au fost ignorate şi mai rapid.
Vezi de ce BCE şi FED consideră că este rândul politicienilor să se ocupe de soluţionarea crizei
Atenţia pieţelor s-a reîndreptat spre Spania şi Italia. Dobânzile obligaţiunilor de referinţă spaniole au depăşit 7%, cel mai ridicat procent de la începutul crizei, fapt care a alimentat temerile asupra intrării Spaniei în incapacitate de plată. Dacă Spania, o economie de cinci ori mai mare decât a Greciei, se va scufunda, salvarea monedei unice va fi cea mai mică problemă a Europei, însăşi Uniunea Europeană fiind în pericol, consideră Crook.
Situaţia din Europa, similară cu cea din SUA
Având în vedere că politicienii europeni fie nu sunt dispuşi, fie, pur şi simplu nu sunt capabili să acţioneze, totul depinde de Banca Centrală Europeană şi de preşedintele acesteia, Mario Draghi.
Citeşte despre planul comun de garantare a depozitelor propus de BCE liderilor europeni
Editorialistul Bloomberg găseşte această situaţie foarte similară cu cea a Statelor Unite din 2009: odată ce programele de stimul fiscal au trecut, Congresul Statelor Unite şi administraţia prezidenţială au reluat conflictul lor surd, lăsând coordonarea economiei în mâinile Rezervei Federale. Având în vedere că performanţele economice au scăzut iar mediul politic american este, în continuare, paralizat, mulţi investitori se aşteaptă ca Rezerva Federală să anunţe o a treia