Fondatorul site-ului de Internet WikiLeaks, Julian Assange, s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului la Londra, unde a cerut azil politic, a anunţat ministrul de Externe al acestei ţări, Ricardo Patino.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Julian Assange urma să fie extrădat în Suedia, unde este căutat sub bănuiala de viol şi molestare sexuală, după respingerea de către Curtea Supremă a Regatului Unit a apelului său.
Ricardo Patino a declarat într-o conferinţă de presă că Ecuadorul studiază şi analizează cererea. Ca o coincidenţă, cererea de azil a fost depusă a doua zi după vizita la Quito, capitala Ecuadorului, a înaltului comisar ONU pentru Refugiaţi, Antonio Guterres, care s-a întâlnit cu preşedintele Rafael Correa şi cu ministrul său de Externe.
Ministrul Patino a declarat că Assange, care este cetăţean australian i-a scris o scrisoare preşedintelui Correa, în care se plânge că ţara sa nu-l apără de persecuţii politice.
Ambasada Ecuadorului la Londra a emis un comunicat, în care anunţă că pe durata examinării cererii de azil, Julian Assange se află sub protecţia statului ecuadorian.
În comunicat se adaugă însă că cererea de azil politic nu trebuie interpretată ca o tentativă de ingerinţă în procesul de justiţie din Regatul Unit sau Suedia. Ministerul britanic de Externe a recunoscut că Assange se află pe teritoriu ecuadorian şi ca atare, dincolo de jurisdicţia Poliţiei.
Julian Assange susţine că nu are garanţii că nu va fi extrădat mai departe într-o ţară unde există pedeapsa cu moartea. El se referă la Statele Unite, unde ar putea fi extrădat şi judecat pentru trădare, acuzaţie pasibilă de pedeapsa cu moartea.
Autorităţile suedeze au afirmat că în cazul perspectivei unei extrădări în Statele Unite şi a unui proces incorect şi tratament inuman şi degradant ar interveni Curtea Europeană a Drepturilor Omului (C