Copiii îndopaţi de părinţi au un risc mare să ajungă obezi la maturitate, iar adulţii care se lasă de sport brusc, dar consumă un număr mare de calorii, pot lua proporţii şocante. Sursa: SHUTTERSTOCK
Forţarea copiilor să mănânce mai mult decât au nevoie, consumul de dulciuri doar pentru că nu au conservanţi, păstrarea unei diete bogate în produse fastfood în paralel cu ore intense de fitness, dar şi renunţarea bruscă la o activitate sportivă sunt printre motivele care pot aduce multe kilograme peste normal.
Medicii detaliază cauzele, efectele şi soluţiile ale acestor probleme.
1. FORŢAŢI SĂ MĂNÂNCE MAI MULT DECÂT AU NEVOIE.
Mămicile care îşi obligă copiii să termine tot din farfurie riscă să le compromită sănătatea pe viaţă. "Metabolismul e reglabil, dacă îl înveţi cu un surplus de mâncare, se va seta la un alt nivel, iar copilul va mânca mai mult decât are nevoie. Instinctul alimentar e prezent încă de la vârsta de sugar, e greşit să forţăm copiii să mănânce mai mult decât vor ei, pentru că le putem perverti acest instict", explică medicul pediatrul Alexis Cochino, de la IOMC "Alfred Rusescu" din Bucureşti.
Medicul sfătuieşte părinţii să înveţe copiii cu un program de masă regulat (trei mese principale, două gustări), să le ofere produse gătite în casă, nu semipreparate din supermarket. "Atunci când refuză, părinţii greşesc insistând cu un fel de mâncare şi oferindu-le la o oră-două după ce au refuzat mâncarea ceva dulce sau pâine", adaugă el.
2. ABUZUL DE DULCIURI LĂUDATE ÎN RECLAME.
Şi încurajarea copiilor să mănânce zilnic dulciuri "sănătoase" e o greşeală. "Nu tot ceea ce e fără E-uri e sănătos", mai spune pediatrul.
3. COMBINAŢIA FAST-FOOD - SALĂ DE FORŢĂ.
"E o mâncare de proastă calitate, cu o densitate energetică foarte mare raportat la suta de grame şi cu densitate nutriţională redusă. Chiar dacă faci sport, n