În 2011, Ministrul Apărării din Germania și-a asumat „greșelile trecutului”, afirmând că nu se mai vede capabil să se ridice la standardele funcției. Anul acesta, în aprilie, președintele Ungariei a demisionat, deși și-a susținut nevinovăția până la capăt. În Turcia, ministrul Muncii în Guvernul Erdogan a reușit să intimideze Consiliul Învățământului Superior, care îi retrăsese titlul de profesor, dar ulterior a renunțat la acuzații. Sursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
Scandalul de plagiat al premierului Victor Ponta nu este o premieră mondială. Ungaria și Germania au trecut recent prin situații similare, iar un alt caz care a scăpat din vedere presei internaționale l-a avut ca subiect pe ministrul Educației din Turcia.
În toate aceste scandaluri, finalul a fost unul singur: demisia politicienilor despre care s-a dovedit că au plagiat. În Germania, presiunea publică împotriva ministrului Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, a fost imensă. S-a ajuns la mitinguri la care au participat 50.000 de oameni, purtând pancarde pe care scria: SUMMA CUM FRAUDE.
Guttenberg a recunoscut „greșelile trecutului” și a demisionat
În 2011, când a izbucnit scandalul, Guttenberg avea 39 de ani și era văzut ca unul dintre cei promițători politicieni germani și ca un posibil înlocuitor al Angelei Merkel, într-un viitor apropiat.
Ministrul își luase doctoratul în Drept în 2007, iar cei care au verificat lucrarea au găsit zeci de pagini care nu îi aparțineau: fragmente din articole de presă, discursuri în Parlamentul german, rapoarte ale comisiilor parlamentare - și niciuna dintre aceste surse nu era citată. Ca și în cazul Victor Ponta, scandalul de plagiat al ministrului german a fost preluat de revista Nature.
Theodore Guttenberg a admis în primă fază că a preluat acele informații dar a menționat că nu a știut că trebuie să citeze sursele. El a recuno