Pieţele, investitorii şi analiştii aşteaptă noi măsuri de susţinere a economiei din partea Rezervei Federale. Tensiunile din pieţele financiare, intensificate de criza datoriilor din zona euro şi semnalele de slăbiciune date de economia americană, sunt principalele elemente pe care aceştia îşi bazează aşteptările.
Rezerva Federală pare a nu mai avea nici o reţinere în susţinerea economiei – ceea ce înseamnă că are atât puterea cât şi, mai ales, motivaţia pentru a lansa noi programe de relaxare monetară – iar această situaţie le convine de minune investitorilor. Economiştii se aşteaptă ca Banca Centrală să-şi asume din nou rolul de combatant în lupta cu rezultatele economice slabe din Statele Unite. Această măsură ar avea, prin mecanismul inteconectării globale, un efect pozitiv asupra celorlalte economii din întreaga lume. Acest fapt face ca toţi oficialii celorlalte economii să fie, precum investitorii şi pieţele, cu ochii pe viitoarele probabile decizii ale FED.
Economiştii se aşteaptă ca FED-ul să prelungească programul de Operation Twist cu încă trei-patru luni. Acest program presupune vânzarea bondurilor cu scadenţe pe termen scurt şi achiziţia bondurilor cu scadenţe pe termen lung, cu scopul de a păstra la un nivel scăzut ratele dobânzilor pentru finanţările pe termen lung. Ca o consecinţă, riscurile implicate ar putea fi o majorare a randamentelor titlurilor de stat cu o prelungire a perioadei de maturizare a acestora, potrivit analiştilor de la Barclays Capital.
Află care va fi reacţia investitorilor după intervenţia Rezervei Federale
Chiar dacă prin comparaţie cu alte ţări economia SUA este de departe cea mai puternică, perspectivele acesteia nu sunt deloc bune. Consumul, prin indicatorii care arată evoluţia vânzărilor de retail, a scăzut; rata şomajului este în creştere, iar indicatorul ce reflectă sentimentul de încredere