Adevărul“ a consultat personalităţi din lumea academică privind situaţiaprim-ministrului după acuzaţiile de plagiat. Opiniile sunt împărţite.
Scandalul de plagiat în care este implicat prim-ministrul Victor Ponta este văzut din unghiuri diferite de personalităţile din lumea academică românească. Unii îl critică aspru pe premier, alţii cred că poate să îşi facă „mea culpa" şi să meargă înainte.
Alina Mungiu, analist şi profesor universitar la Berlin, crede că adevărata interpretare a cazului Ponta este aceasta: „Toate lucrările de doctorat din mediul academic românesc sunt la nivelul celei semnate de Victor Ponta. Adică sunt nişte compilaţii fără valoare care nu corespund nici pe departe standardelor academice internaţionale.
Eu le numesc plagiat, dar acesta este standardul din mediul academic românesc, drept dovadă că nu avem deloc lucrări internaţionale în drept. Spre deosebire de Ioan Mang, care la bază era profesor universitar, Ponta nu face parte din mediul academic. Ar putea să i se retragă titlul de doctor şi cariera sa politică să continue. Este, totuşi, foarte adevărat că fostul preşedinte al Ungariei a demisionat după un caz
similar".
Academicianul Răzvan Theodorescu crede că Victor Ponta nu trebuie să demisioneze, chiar dacă plagiatul este evident. „Atunci când iei chiar şi numai o idee din lucrarea unui alt autor trebuie să pui ghilimele şi să citezi în josul paginii. Înţeleg că domnul Ponta nu a făcut asta, ceea ce înseamnă că este în culpă. Trebuie să se facă o comisie care să stabilească foarte clar cum stau lucrurile.
Se poate ajunge până la retragerea titlului de doctor. Din punct de vedere politic e mai complicat. În Europa, pentru aşa ceva se demisionează, dar la marginile Europei e suficient şi dacă îţi ceri iertare. El poate să-şi facă o «mea culpa» şi să meargă mai departe ca prim-ministru", afirmă R