O treime dintre judeţele României dispune de o soluţie permanentă pentru reciclarea electrocasnicelor şi electronicelor vechi, în condiţiile în care, în două luni, Asociaţia Română pentru Reciclare a deschis, la standarde europene, nouă centre de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE).
Infrastructura de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice este încă insuficientă în raport cu populaţia. În aceste condiţii, organizaţia non-profit RoRec îşi propune să creeze o reţea naţională de colectare a DEEE, în parteneriat cu primăriile..
"Efortul nostru în parteneriat cu autorităţile locale este acela de a crea o infrastructură naţională de centre de colectare DEEE care să deservească un număr cât mai mare de locuitori. Pe lângă acţiunile recurente de colectare, pe care le derulăm deja de trei ani la nivel naţional, ne concentrăm pe dezvoltarea şi consolidarea Reţelei Naţionale de Colectare, proiect care cuprinde în acest moment 23 de centre deschise în parteneriat cu Primăriile, în 14 judeţe", a declarat preşedintele Asociaţiei Române pentru Reciclare, Liviu Popeneciu.
Centre permanente
Dintre cele 23 de centre permanente, accesibile unui număr de câteva milioane de locuitori din 14 judeţe, nouă au fost inaugurate în ultimele două luni în Alba Iulia, Alexandria, Bistriţa, Cernavodă, Făgăraş, Găeşti, Săcălaz, Sinaia şi Reşiţa. Pe lângă preluarea DEEE-urilor care pot fi aduse direct la centre, persoanelor fizice şi juridice le este pus la dispoziţie un serviciu gratuit de colectare de la domiciliu/sediu pentru aparatura grea sau voluminoasă.
Adresele centrelor, orarul de funcţionare şi numerele de telefon la care pot fi făcute comenzi sunt disponibile pe site-ul RoRec.
DEEE sunt o categorie aparte de deşeuri, întrucât conţin substanţe periculoase pentru sănătate şi