Preşedintele Argentinei Cristina Kirchner şi premierul britanic David Cameron au fost implicaţi, marţi, la summitul G20 într-un incident pe tema conflictului privind insulele Falkland (Malvine), au anunţat delegaţiile cele două ţări, relatează AFP.
Potrivit delegaţiilor, Cameron ar fi abordat-o pe Kirchner cerându-i ca ţara sa să respecte voinţa celor 3.000 de locuitori ai acestei insule din Atlanticul de Sud care vor să rămână britanici. Preşedintele argentinian i-a replicat imediat, invocând rezoluţii ONU care cer negocieri între cele două ţări pe tema suveranităţii insulei.
Potrivit declaraţiei ministrului argentinian de Externe Hector Timerman, preşedintele argentianian a vrut să îi înmâneze premierului britanic un plic conţinând aceste rezoluţii ONU, "pentru cazul în care acesta nu le-a văzut".
"Cameron a refuzat să ia plicul, s-a întors şi a plecat fără să salute", potrivit lui Timerman.
O sursă de la Downing Street a declarat sub acoperirea anonimatului că a existat un schimb de replici, dar a pus la îndoială faptul că premierul britanic a refuzat să ia documentele oferite de Kirchner.
Această sursă a confirmat că David Cameron i-a cerut lui Kirchner să respecte voinţa locuitorilor de a decide cu privire la viitorul lor prin referendum.
"El a ridicat această problemă. Ea l-a înţeles greşit şi asta este totul", a declarat sursa citată.
"Nu cred că s-a stabilit clar că ea a încercat să îi dea nişte documente ... Vom urmări acest lucru cu oficialii argentinieni pentru a verifica dacă vor să ne transmită nişte documente", a adăugat sursa.
În 1982, dictatura militară argentiniană a invadat şi ocupat insulele Falkland (Malvine). Marea Britanie a trimis imediat o forţă navală pentru a recupera teritoriul, ceea ce s-a şi întâmplat după un scurt război soldat cu 255 de victime în rândul militarilor britanici şi 650 în rând