Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) alături de Oficiul Român pentru Imigrări (ORI) omagiază curajul şi rezistenţa de care dau dovadă refugiaţii din toata lumea, invitând la implicare pentru o mai buna cunoaştere şi înţelegere a cauzei acestora.
Ziua Mondială a Refugiatului este în acest an, în România şi în lume, prin derularea campaniei “Dilemele Refugiaţilor”, campanie ce subliniază deciziile dificile, de viaţă şi de moarte pe care refugiaţii sunt nevoiţi să le ia.
“Tu ce ai face? Ai ramâne acasă riscând să fii omorât sau torturat sau ai risca totul lasându-te pe mâna calauzelor?” sunt întrebările care invită publicul să reflecteze asupra a ceea ce ar face daca s-ar afla în situaţia unui refugiat.
Marturia video a unui refugiat Irakian care trăieşte în România a fost publicată, în cadrul campaniei, de către Agenţia ONU pentru Refugiaţi.
Filmul ilustrează motivul pentru care o persoană a fost nevoită să ia decizia cumplită de a-şi abandona căminul pentru a trăi în siguranţă.
“Trebuie să înţelegem că refugiaţii sunt de fapt supravieţuitori, ei au trecut prin situaţii incredibil de dramatice şi periculoase” a declarat Peter Wijninga, Reprezentant UNHCR în România. Din păcate, de multe ori, refugiaţii sunt confundaţi cu migranţii ilegali. Sperăm că această campanie va ajuta oamenii să înţeleaga faptul că refugiaţii nu au avut de ales atunci când şi-au părăsit casele” a mai spus Wijninga.
“Ziua Mondială a Refugiatului este un prilej de a reflecta asupra curajului de care dau dovadă refugiaţii de a pleca în lume şi de a aprecia contribuţia pe care aceştia o aduc ţării gazdă. Sperăm că societatea va recunoaşte acest lucru şi îi va ajuta pe refugiaţi să se simtă bine veniţi în România” a declarat Directorul General al Oficiului Român pentru Imigrări, chestor principal de poliţie, dr. Nelu Pop.
@