După Spania, urmează Italia. Cel puţin asta spun gurile rele, care cred că sistemul bancar italian este la fel de şubred precum cel iberic, ceea ce va forţa mâna Romei să ceară la rândul ei susţinerea financiară a Europei. Agenţia de presă Bloomberg a ajuns la aceeaşi concluzie, după ce a studiat datele oficiale puse la dispoziţie de autorităţi.
Bloomberg scrie că băncile italiene se confruntă cu o creştere alarmantă a creditelor neperformante din sectorul privat, de 15 procente. În total, acestea s-ar fi plasat în aprilie la 109 miliarde de euro, forţând mâna bancherilor să-şi sporească provizioanele.
Problema este că sistemul bancar italian nu prea mai are de unde să scoată banii pentru recapitalizarea necesară, estimată optimist în decembrie anul trecut de Autoritatea Bancară Europeană la 15 miliarde de euro. "Calitatea activelor şi creditele neperformante ridicate reprezintă probleme tot mai mari pentru băncile italiene, în special deoarece rezervele de capital şi capacitatea internă de generare a capitalului nu oferă destulă siguranţă. Economia este deja într-o stare fragilă, iar creditul a îngheţat", comentează într-un raport recent Francesca Tondi, analist la Morgan Stanley.
Sursa cea mai mare a problemelor este situaţia precară a economiei italiene care, estimează Comisia Europeană, se va contracta în acest an cu 1,4%, după o evoluţie constant sub media zonei euro în ultimul deceniu.
Recesiunea reduce capacitatea debitorilor de a-şi onora obligaţiile financiare, forţând băncile să crească provizioanele şi afectând profitabilitatea sistemului. Analiştii Morgan Stanley estimează că băncile italiene ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 42 de miliarde de euro, pentru a balansa impactul creşterii creditelor neperformante. Acesta a fost motivul pentru care şi Moody's a retrogradat în luna mai ratingurile a 26 de bănci italien