Institutul Cultural Român (ICR) va funcţiona politizat, la fel ca TVR, CNSAS şi CNA. Este extrem de grav că redefinirea misiunii ICR omite complet promovarea culturii româneşti în străinătate. Cel care va face numirile la ICR este Dan Voiculescu. Nu avem nici un sprijin politic în momentul de faţă. Iată ce spune într-un interviu la RFI preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici.
În opinia lui Horia-Roman Patapievici, după mutarea de sub autoritatea Preşedinţiei în subordinea Senatului, ICR "va funcţiona politizat. Aveţi un model deja sub ochi, mai multe. Este vorba de CNA, unde membrii sunt numiţi politic, după un algoritm care corespunde trocului la zi din Parlament, aveţi situaţia CNSAS-ului, unde membrii Colegiului sunt numiţi tot după un algoritm politic şi aveţi situaţia din Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române, unde membrii Consiliului sunt numiţi politic".
Horia-Roman Patapievici declară că la ICR nu există acum "nici un fel de politizare". "Uitaţi-vă cum funcţionează aceste instituţii şi comparaţi cum funcţionează ICR-ul. În ICR nu aveţi nici un fel de politizare în privinţa selecţiei personalului ori în privinţa programelor propuse", explică şeful ICR.
Horia-Roman Patapievici respinge acuzaţiile de politizare a ICR, aduse de unii reprezentanţi ai actualei Puteri: "Ei nu au argumente, ei doar invocă convingerile lor personale. Ei invocă faptul că Mircea Mihăieş şi cu mine, eu până în 2010, Mircea în continuare, am scris articole de atitudine politică în ziare. Dar această atitudine a noastră nu a influenţat niciodată selecţia programelor ori a actorilor culturali. (...) Uitaţi-vă la artiştii care protestează. Foarte mulţi dintre ei provin din stânga, stânga radicală, pe care eu am criticat-o de nenumărate ori. Ei spun direct: nu suntem prietenii politici ori filosofici ai domnului Patapievici, dimpotrivă. Cu toate astea, au