Un memorandum privind negocierile şi semnarea angajamentului de implementare dintre autorităţile desemnate ale SUA şi ale României, referitor la folosirea spaţiului aerian de deasupra şi din jurul bazei militare de la Deveselu, a fost aprobat miercuri de Guvern.
“Acest Memorandum se referă la chestiunile tehnice de folosire a spaţiului aerian din jurul şi de deasupra Bazei Deveselu. După cum probabil vă daţi seama, aici este vorba despre nişte restricţii care se aplică în această zonă şi sunt fixate concret nişte distanţe şi nişte înălţimi care delimitează acest spaţiu“, a declarat purtătorul de cuvânt Andrei Zaharescu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.
Lucrările de amenajare a bazei de la Deveselu care va găzdui elemente al scutului de apărare antirachetă al SUA sunt programate să înceapă în 2013.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat recent că România şi SUA ar putea semna, până la sfârşitul acestei luni, un document privind aranjamentele tehnice pentru implementarea Acordului privind amplasarea în România a sistemului american de apărare antirachetă.
Participarea României la sistemul de apărare antirachetă al SUA va avea loc în Etapa a II-a. Ea presupune găzduirea la baza militară de la Deveselu, jud. Olt, de interceptori tereştri, adică rachete de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B, care vor deveni operaţionali la orizontul anului 2015.
Acordul a fost semnat la Washington, la 13 septembrie, la nivel de miniştri de Externe. Semnarea acordului a avut loc la un an şi jumătate de la începerea negocierilor. Ellen Tauscher a condus delegaţia americană pe durata negocierilor, echipa României fiind condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu. Acordul încheiat de România şi SUA privind amplasarea elementelor scutului antirachetă la Deveselu a fost făcut public în 23 s