În ciuda faptului că își plâng expunerile mari pe Europa de Est și pe România, băncile austriece prezente în România stau foarte bine în topul băncilor cu risc de faliment realizat de Business Insider, situându-se pe zona băncilor cu un risc foarte scăzutde faliment datorită costurilor de asigurare a riscurilor (CDS) care sunt cu mult sub 500 de puncte de bază.
După îngrijorarea băncilor austriece privind expunerile lor pe țările din Europa Centrală și de Est și implicit și din România, premierul Victor Ponta a făcut o vizită la Viena în speranța că va limita eventuale exoduri de capitaluri austriece ale investitorilor de aici. Expunerea băncilor austriece pe România a scăzut anul trecut la 37,02 miliarde de dolari, cu aproximativ 7,5%, sau 2,99 miliarde dolari, de la 40,018 miliarde de dolari la finele lui 2010.
Odată ce, peste tot în lume și cu atât mai mult în Europa, băncile rămân sub presiunea piețelor odată cu scumpirea banilor, CDS-urile (credit default swap – costurile de împrumut) au crescut foarte mult datorită crizei datoriilor suverane. Și totuși, o analiză realizată de Business Insider arată că, băncile austriece stau bine din punct de vedere al riscului de faliment. În funcție de costurile de împrumut, toate băncile din lume plătesc o asigurare anuală de risc de neplată a datoriei. Topul băncilor cu cel mai ridicat risc de faliment din perspectiva costurilor de asigurare a riscurilor realizat de Business Insider pe un eșantion de 100 de bănci listate din SUA, Europa, Asia Pacific și America Latină.
Conform acestui top, banca cu cel mai mic risc de falimet este US Bancorp, a cincea bancă din SUA, unul dintre câștigătorii crizei financiare mondiale. În ultimii cinci ani a raportat invariabil profit în creștere de la an la an, iar ruinele cu potenția al băncilor intrate în faliment din SUA au fost achiziționate de această bancă. U