Sondajele de opinie spun intotdeauna ca au o marja de eroare de cateva procente, in general trei sau cinci procente in plus sau in minus. Totusi, sondajele politice sunt mereu “diferite” fata de sondajele din alte domenii. De ce? Multe raspunsuri ar putea fi date la aceasta intrebare.
Alegeri
Alegerile care tocmai s-au incheiat au oferit numeroase intrebari si studii de caz referitoare la sondajele de opinie. Si exact acesta este subiectul acestei analize. Econtext compara estimarile de la sondajele dinaintea alegerilor cu rezultatele efective. Si ne referim la presedintii de consilii judetene. Cine era cotat (si cu ce procent) ca va castiga sefia judetelor si cine a castigat pana la urma.
Concret, va aratam cum au evoluat intentiile de vot in ultima luna de campanie: cine era cotat cu sanse de castig inaintea alegerilor si cine a castigat efectiv. Sunt multe rezultate incredibile si rasturnari spectaculoase pe ultima suta de metri!
Sefi de judete
Dar sa vedem care este situatia sondaje – realitate la sefia consiliilor judetene. Din 40 de judete (fara Bucuresti, aici procedura e diferita, presedintele consiliului se alege de catre consilieri), surprize au fost in 15 judete!
Cu alte cuvinte, in 15 judete au fost rasturnari de scor, au castigat alti candidati si nu cei dati favoriti de sondaje! Cel mai mult a avut de pierdut PDL-ul, noua candidati democrat-liberali au pierdut batalia, desi erau dati ca fiind favoriti certi! Totusi, cea mai usturatoare infrangere a suferit-o Adrian Duicu, candidat USL la sefia CJ Mehedinti. Inaintea alegerilor, se estima ca el va castiga judetul cu 63%. Rezultatul final: victorie Mihai Stanisoara (PDL), cu 44,33%.
Dar iata toate rasturnarile de scor, iata ce spuneau sondajele si cine a castigat pana la urma sefia consiliilor judetene:
Sondajele de opi