In ciuda victoriei partidelor care sustin austeritatea in alegerile din Grecia, lucru ce ar trebui sa imbunatateasca situatia in zona euro, investitorii nu dau semne ca ar rasufla usurati.
Astfel, costurile de imprumut pentru Spania au atins un nou nivel maxim pentru zona euro, depasind 7 la suta pentru obligatiunile pe zece ani, iar bursele, desi in urcare, mai au mult pana sa-si revina complet.
Prin urmare, analistii CNN vad drept posibile trei scenarii pentru viitorul Europei:
Colapsul zonei euro
Aceasta ar fi cea mai traumatizanta cale pe care ar putea s-o ia Europa. O eventuala prabusire ar putea incepe in Grecia si s-ar continua in Spania si Italia. In Grecia, cel putin, mai sunt bani cat sa ajunga Guvernului pentru cheltuieli curente pana pe 15 iulie, iar FMI si UE nu vor da drumul la banii din imprumutul acordat in iarna acestui an pana nu vad masuri clare de austeritate implementate de noul guvern.
Germania, la randul sau, a exclus introducerea eurobondurilor, deoarece si-ar pierde din rating, in favoarea economiilor periferice. In plus, cancelarul german, Angela Merkel, a subliniat faptul ca resursele tarii sale de a oferi ajutor "nu sunt nelimitate".
Astfel, zona euro s-ar putea restrange doar la Franta, Germania si tarile Benelux. Rezultatul pentru economia europeana ar fi catastrofal, guvernele intrand in incapacitate de plata, fiind impus control asupra capitalurilor. Pe scurt, recesiune.
Criza pana se realizeaza integrarea bancara si fiscala
Un compromis intre Grecia si troika ar putea salva tara, dar redresarea adevarata ar dura ani de zile.
Noul mecanism de stabilitate ar ajuta la recapitalizarea bancilor, insa integrarea totala despre care se vorbeste in ultima perioada va fi un proces indelungat si anevoios. Angela Merkel a admis ca, desi este