Creditorii internaţionali ai Irlandei iau în considerare dublarea termenilor de rambursare, la 30 de ani, pentru o parte din pachetul de salvare de 85 miliarde euro stabilit în urmă cu doi ani pentru statul îngenuncheat de problemele financiare ale băncilor. Flexibilitatea de care dau dovadă creditorii va ajuta cu siguranţă enorm Grecia, care se îndreaptă rapid către cel de-al treilea bailout.
Extinderea termenilor de rambursare pentru Irlanda priveşte doar împrumuturile acordate de Uniunea Europeană (UE) şi nu pe cele accesate de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), a anunţat postul de radio RTE, care citează surse apropiate creditorilor. Măsura are ca scop facilitarea eforturilor Dublinului de a se întoarce pe pieţele de finanţare internaţionale. Fondurile programului de bailout se vor epuiza la sfârşitul anului viitor, scrie CNBC.
FMI a îndemnat săptămâna trecută Europa să facă mai mult pentru a ajuta Irlanda să revină anul viitor pe pieţele de obligaţiuni, sugerând refinanţarea programelor de salvare a băncilor sau achiziţionarea de participaţii la băncile controlate de stat.
Al treilea bailout
Dacă indulgenţa cu care UE tratează Irlanda se poate explica prin faptul că statul este privit ca un elev model care-şi îndeplineşte sarcinile asumate prin acordul de salvare, nu acelaşi lucru se poate spune despre Grecia, care constant se abate de la obiectivele stabilite de creditorii internaţionali. Iar acum, statul elen are nevoie mai mult ca oricând de indulgenţă, în condiţiile în care neputinţa guvernelor de la Atena de a implementa reformele cerute, dar şi eşecul planurilor UE şi FMI au adus Grecia în pragul celui de-al treilea bailout.
Grecia ar putea cere din nou ajutor imediat după ce va fi alcătuit un guvern stabil, ceea ce va pune presiuni pe Germania şi Bruxelles să aleagă între a sprijini o uniune mo