O roca uriasa, de 35 de tone, cumparata de un artist german, este ceruta inapoi de un trib din America de Sud. De ce? Roca este vazuta ca o strabuna care apara aceasta populatie tribala de dezastre. Imensa roca se afla acum in centrul unui parc de sculptura din Berlin, unde a "poposit" in 1997, cand artistul german Wolfgang von Schwazenfeld a cumparat-o de la conducerea Parcului National Canaima, din Venezuela.
Insa, pentru populatia indigena de indieni Pemon, disparitia pietrei a echivalat cu un dezastru. In cultura locala, roca este numita "Strabuna Kueka", iar legenda spune ca reprezinta jumatatea (feminina) unui cuplu prefacut in piatra din cauza relatiei amoroase ilegale dintre cei doi parteneri.
Tot legenda arata ca daca "strabuna" va fi separata de "strabun" (o altă roca, cealalta jumatate a "cuplului"), fenomene dezastruoase se vor abate asupra comunitatii. Intamplator sau nu, chiar asa s-a intamplat pentru indienii Pemon: de la mutarea rocii, zona a fost lovita de secete, epidemii si, cel mai grav, de o alunecare de teren care a ucis 20.000 de oameni, in 1999.
Mai mult, indienii Pemon sustin ca roca a fost luata cu forta. "El (von Schwarzenfeld) a folosit soldati, iar la acea vreme eram speriati de militari", a spus un activit Pemon, Melchor Flores, citate de The Telegraph. Institutul pentru Patrimoniu Cultural din Venezuela sustine cauza si a cerut ministerului de externe de la Caracas sa faca demersurile necesare pentru a cere Germaniei inapoierea rocii.
In schimb, von Schwarzenfeld sustine ca poate proba cu acte legalitatea aducerii rocii in Germania. El este sustinut si de Bruno Ilias, unul dintre putinii experti in istoria indienilor Pemon. Ilias arata ca originile pietrei sunt putin cunoscute, chiar in randurile populatiei Pemon, iar legenda este catalogata de acesta "cam jenanta". (sursa: realitatea