Ţările membre zonei euro care se numără şi printre cele mai dezvoltate 20 de economii mondiale au căzut de acord să reducă din costurile de finanţare ale statelor ce aparţin uniunii monetare, conform unui comunicat din partea summitului G20 din Mexic.
Exact în ziua în care Spania s-a văzut nevoită să plătească dobânzi de peste 5% pentru a vinde obligaţiuni cu scadenţa la un an, nevoia de a interveni pentru a stopa ascensiunea dobânzilor obligaţiunilor suverane a fost acceptată, marţi, de către Germania, Franţa şi Italia, ţările zonei euro care sunt şi membre G20, anunţă publicaţia financiară „Financial Times”. Cu toate acestea, persoane familiare cu negocierile au avertizat că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, nu este încă dispusă să accepte un plan de acţiune specific.
Află de ce Spania este adevărata problemă a zonei euro
„Suntem determinaţi să acţionăm”
Comunicatul nu menţionează măsuri specfice care vor fi implementate de către statele europene, dar intenţionează să reducă din costurile de finanţare ale Spaniei şi Italiei. În comunicat se arată că măsurile poltice recente, precum acordul fiscal şi măsurile de stimulare a creşterii economice, reprezintă paşi importanţi către o integrare economică şi fiscală mai adâncă, integrare care să ducă la stabilizarea costurilor de finanţare.
Află care sunt angajamentele pe care ţările europene membre G20 şi le-au luat
Francois Hollande, preşedintele Franţei, a declarat că „nu este acceptabil ca Spania, ţară care tocmai a primit promisiunide susţinere, să plătească dobânzi de 7%”. Totodată, el a reiterat mesajul preelectoral ca Banca Centrală Europeană să intervină pentru a stabiliza costurile de finanţare. Răspunzând la o întrebare despre problemele de finanţare ale Spaniei, Hollande a declarat că Spania va aplica pentru finanţare din partea EFSF, fondul temporar de