Ministerul Sănătăţii a cerut să se verifice ce medicamente nu se găsesc în farmacii pentru a discuta problema şi cu miniştrii europeni.
Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, s-a întâlnit în această săptămână cu specialiştii din Comisia de Oncologie pentru a discuta despre lipsa unor medicamente oncologice din unităţile sanitare şi a analizat lista celor 25 de substanţe identificate în luna martie ca prezentând disfuncţionalităţi în aprovizionare în cadrul unităţilor sanitare.
Conform analizei specialiştilor, din cele 25 de DCI-uri, doar şase au fost identificate ca fiind medicamente cu disfuncţionalităţi de aprovizionare în ultima perioadă:
1. Cisplatinum - cu menţiunea că acesta există la Institutul Oncologic din Cluj.
2. Fluorouracilum.
3. Bleomycinum Sulfas.
4. Dacarbazinum - cu menţiunea că acesta există la Institutul Oncologic din Cluj.
5. Vinblastine.
6. Methotrexatum - forma orală.
În prezent, patru dintre aceste produse (Methotrexatum, Fluorouracilum, Bleomycinum şi Dacarbayinum) se găsesc, în diferite concentraţii, la SC UNIFARM sau alţi distribuitori.
De asemenea, ministrul Sănătăţii a cerut SC UNIFARM SA ca, în fiecare an, să achiziţioneze într-un stoc medicamentele mai sus menţionate, dar şi altele.
Specialiştii nu au identificat lipsa altor medicamente din unităţile sanitare.
Ne consolăm cu faptul că situaţia se regăseşte şi în alte ţări
Sunt semnale că situaţii regăsite în ţara noastră cu privire la lipsa medicamentelor sunt regăsite şi în alte ţări din UE.
Vasile CEPOI, ministrul Sănătăţii va participa la Reuniunea miniştrilor Sănătăţii din Uniunea Europeană, acolo unde intenţionează să supună atenţiei demnitarilor prezenţi situaţia aprovizionării cu medicamente, în special oncologice, care nu se mai produc sau